Barion Pixel

20 létfontosságú szempont

A rémálomba torkolló parkettázás 20 lehetséges forrása különös tekintettel
a padlófűtéssel kombinált melegburkolat esetében.

(Az alábbi tényezők jelentős része a fűtetlen padlóra való burkolás esetében is irányadó.)

1.

Itt baj lehet: Mérési pontok

Az aljzat biztonságos nedvességtartalom méréshez a gépészeti tervben előre kijelölt pontjait a kőművesnek meg kell jelölni. Padlófűtéssel kombinált melegburkolat esetében a mérési pontokat úgy kell kijelölni, hogy a fűtéscsövektől legalább 10 cm-re legyenek.

 

2.

FONTOS! – Aljzat átfogó bevizsgálása

Padlófűtéssel kombinált melegburkolat esetében a maradék nedvességtartalom megállapításán kívül, a burkoló feladatai közé tartozik hogy betekintsen a próbafűtési jegyzőkönyvbe és ellenőrizze, hogy nem képződtek e repedések az esztrichen.

a) A padlófűtés felfűtési és lehűtési fázisokat a terítőrétegnek megfelelően, egy több hétig tartó speciális folyamattal kell elvégezni, amelynek megfelelő időpontjaiban végezhető csak el a nedvességtartalom mérése.

b) A „CM készülékkel” végzett mérések esetén cementesztrichnél az eredmény 1,8%ot, Anhydrit rétegnél a 0,3%ot nem haladhatja meg.

Amennyiben úgy érzi, hogy ezen a területen baj lehet, jelenleg 50% kedvezménnyel vállalunk jegyzőkönyvesített, műszeres aljzat bevizsgálást.

A részleteknek itt nézhet utána: Hogyan kerülheti el a burkolat felpúposodását?

3.

Nem megfelelő fa alkalmazása

A tervezésnél figyelembe kell venni, hogy a parketta alapvetően hőszigetelő. Ezért 15 mm-nél vastagabb és rossz hővezetőképességű lágylombosok és fenyők alkalmazását kerülni kell. Legalkalmasabb parkettatípus a készparketta. A vékony csaphornyos parketta vagy a mozaik parketta alkalmazását nem lehet kizárni, de ezek lerakása nagyobb körültekintést igényel. Nem javasoljuk Bükk és Juhar fedőrétegű szalagparketták és padlófűtés együttes alkalmazását a két fafaj magas hő tágulás és zsugorodási tényezői miatt.

Nem megfelelő fa alkalmazása

Dolgoztasson olyan szakemberekkel akiknek mindez evidens!

4.

Szigetelőfilc

A beton és a parketta közé fólia vagy szigetelőfilc mely a hagyományosan lerakott parkettáknál követelmény nem kerülhet.

5.

Segédanyagok

A felhasznált valamennyi segédanyagnál a vivőági hőmérsékleten hőállónak, öregedésre érzéketlennek kell lenniük.

6.

Fűtőcsövek távolsága

A fűtőcsövek közti távolság ne haladja meg a 150 mmt, mert ez által a parketta felületi hőmérsékletének eloszlása kedvezőbb lesz.

7.

Fűtőcsövek lefedettségi szintje

Fűtőcsöveket teljes felületre le kell rakni, még ha ezt a hőigény nem is indokolja.

8.

Szigetelés 

Mivel korlátozott a padlófelület hő leadása, a helyiséget akár pótlólagosan is hő szigetelni kell. Hőszigetelés értékeinek el kell érni az újonnan épült épületek hő védelmének minimális követelményeit.

Itt baj lehet: Szigetelés

Dolgoztasson olyan szakemberekkel akiknek mindez evidens!

9.

Vízhőmérséklet 

A fűtést úgy kell tervezni, hogy a vivőági vízhőmérséklet ne lépje túl még a leghidegebb napokban sem az 50 C ot.

10.

Padlóhőmérséklet

A parketta felületi hőmérséklete (talphőmérséklet) sohasem lépheti túl a 28 C-ot, mint hő, fiziológiai korlátot.

11.

Esztrich vastagsága 

Az esztrich minimális vastagsága a fűtőcsövek felett nem lehet kevesebb 45 mm-nél. Ajánlott a 60 mm.

12.

A parketta nedvességtartalma 

A lerakott parketta nedvességtartalma nem haladhatja meg a 9 ± 2%-ot, mert különben rések keletkezésével kell számolni.

13.

Esztrich nedvességtartalma 

A legtöbb probléma a nem kellően kiszárított esztrichre történő parkettázás miatt következett be. Az esztrich nedvességtartalma irodalmi adatok szerint nem haladhatja meg a 1,8 %-ot.

Itt NAGY baj lehet:
Esztrich nedvességtartalma

Dolgoztasson olyan szakemberekkel akiknek mindez evidens!

14.

A próbafűtés

A felfűtést az esztrich bedolgozását követő betonkötés befejeződése után szabad megkezdeni. A felfűtést legalább 50 C on illetve a tervező által megengedett max. értéken, kell végezni a mellékelt leírás szerint. A fűtés bekapcsolása után a víz hőmérséklete naponta 10° C-al emelhető.

15.

Ragasztás 

A leragasztás egyértelműen csökkenti a beton esztrichen és a parkettán kialakuló hő hidat. Leragasztás esetén poliuretán ragasztót javasolt használni. A leragasztást követően a ragasztó használati utasításában leírt pihentetési időt be kell tartani.

16.

Tágulási hézagok 

A fal és az esztrich illetve a fal és a parketta között és az 50 m2-nél nagyobb helyiségekben középen tágulási hézagot kell hagyni.

17.

Páratartralom 

A padlófűtéssel egybeépített parkettázott helység relatív páratartalma nem csökkenhet 50 % alá. Száraz levegő kialakulásakor mesterségesen pótolni kell a hiányzó légnedvességet.

18.

Felfűtés és lehűtés 

A felfűtés és a lehűtés mindig fokozatosan menjen végbe, így elkerülhetők az esetleges feszültségek. Az 5 napos fokozatos átmenetet mindig be kell tartani.
FONTOS: A felfűtés és visszahűtési folyamat időtartama az esztrich anyagához a készítéskor adagolt megfelelő, fajta adalékanyagok segítségével jelentősen, akár a tizedére is csökkenthető.

Itt baj lehet:
Felfűtés és lehűtés

Dolgoztasson olyan szakemberekkel akiknek mindez evidens!

19.

Hőhatároló 

Az előremenő vízhőmérsékletnél hő határolót kell beépíteni, hogy semmiképpen ne lépje túl a megengedett értéket.

20.

FONTOS! – Takarítási szokások

A takarításnál a bő vizes felmosást kerülni kell, mert ezek a rendszerek érzékenyebbek mindennemű nedvességváltozásra. 

Szeretne biztosra menni?
Szeretné elkerülni a felújítással illetve
faburkolással járó kockázatot?

Szívesen segítünk Önnek információval, azonnal hozzáférhető árkalkulációkkal, vagy ha eljött az ideje helyszíni felméréssel és három árfekvésben adott konkrét kivitelezési ajánlattal.

Az alábbi három lépcsős folyamat a lehető leggyorsabban viszi Ön végig mindazon ami egy megalapozott döntéshez kell. Amennyiben ezeknek a lépéseknek valamelyikét már megtette, egyszerűen folytassa a következővel!

01

Tudja meg, hogy mennyibe fog kerülni, ha egy igazán profi csapattal csináltatná meg!

Hogy ne kelljen a zsákbamacskát vennie kezdjük egy azonnal elvégezhető árkalkulációval. Online kalkulátoraink 1 percen belül megmondják Önnek hogy mennyibe kerülne a melegburkolás, lépcső parkettázás, vagy meglévő melegburkolat felcsiszolása és felületkezelése.

Kattintson és válassza ki az Ön igényeinek megfelelő opciót, azon nyomban látni fogja, hogy mi mennyibe kerül.

02

Nézzen szembe a BUKTATÓKKAL!

Az árkalkulációt követően külünk Önnek egy percek alatt árfutható, fél óra alatt teljes egészében befogadható infócsomagot, melynek segítségével olyan PROFI MEGRENDELŐ-vé válhat, akit már nem érhetnek meglepetések! A felújítás és építkezés során megjelenő egyik legfontosabb tényező, a szakember választás szintjén teljes szempontrendszert és alapos ellenőrzőlista adunk a kezébe.

Kerülje el a bajt! – Ha már kalkulált árat mindenképpen fussa át a kapott e-mailből elérhető anyagokat! Egy szó szerinti rémálomtól megmenthetik meg.

03

Lépjen a tettek mezejére! A következő értelmes lépés egy az én költségemre elvégzett *60.000 Ft-os helyszíni felmérés.

* Miért vállalom át a helyszíni felmérés költségét? Mert Önt már nem érhetik meglepetések. Ön már tudja hogy mire számíthat tőlünk és nagyjából azt is, hogy mennyibe fog kerülni. Ezek után örömmel vállalom annak a kockázatát ha valamiért mégsem akarna megbízni, vagy mi nem tudjuk jó szívvel elvállalni a megbízást.

Amennyiben már kalkulált (https://www.luxusfapadlo.hu/#kalkulator) árat és tetszett az eredmény, továbbá szívesen dolgozna profikkal, kérje az Önnek DÍJMENTES helyszíni felmérést. Csak jeleznie kell felénk és mi 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot. Az én költségemre felmérjük a helyszínt és a feladatot majd három különböző árfekvésben adunk Önnek egy részletes ajánlatot.

Hogyan igényelhetem a helyszíni felmérést?
Az árkalkuláció után kapott e-mailben a “Helyszíni felmérést igénylése” gombra kattintva jelölj meg, hogy mikor lenne aktuálisa munka, hogy mikor lehetne alkalmas a helyszíni felmérés és ha már van elképzelése az árkategóriát is jelölje meg.

Pontosítás végett 24 órán belül mindenképpen vissza fogjuk hívni.

Amennyiben a helyszíni felmérés egyezetetése még korai, feltétlenül a figyelmébe kell ajánlanom az alábbi 5 perc alatt átfutható, de kulcsfontosságú cikket:

Sokallja az árat, vagy csak egyszerűen kíváncsi
hogyan lehetne SOKKAL olcsóbb?

Lehet a költségeket tervezni és erre a költségtervezésre mi magunk is több mint nyitottak vagyunk. A minőségromlás nélküli költségtervezés lehetőségeire az alábbi cikkben konkrét javaslatot is teszünk, de mielőtt ebbe belemennénk egy nagyon is valós veszélyre kell felhívnom a figyelmét.

Ez a valós kockázat, nem annyira az anyagválasztás, a megfelelő időzítés vagy tervezés kapcsán jelentkezik, hanem elsősorban a megfelelő szakember kiválasztásával függ össze.

Kattintson az alábbi gombra és tudja meg: